Čemu ovo sve?

Pišem, jer je pisanje mreža u koju hvatam život. Pišem, jer želim da ponesem dijelove sebe u neko vrijeme koje slijedi.
Pišem, jer drugačije i ne znam živjeti.

Hvatam slike u mrežu svojih trepavica, dajući im mjesto u sebi.

Kada jednom uđete u moj svijet, na vama je odgovornost da se na njemu snalazite.

petak, 10. travnja 2015.

Svetost uloga

Čovjek koji svojoj ženi pomaže u kućanskim poslovima, papučar je. Pa gdje jedno muško na taj način da iskače iz svoje uloge, to je strašno za vidjeti... Muškarac koji se odrekne društva svojih prijatelja, koji više vremena voli provoditi sa svojom ženom? Opet - papučar. Ona mu komanduje. A on poslušan - ko pašče.

Muškarac koji plače na sahrani svog bližnjeg - mlakonja. Vidi ga, ko curica se raspekmezio. Kako ga nije sramota svoje muške djece, fuj, fuj, kakav primjer daje. Pa muškarci ne plaču.

Muškarac koji nije zaboravio godišnjicu svoje veze, svog braka, rođendane svoje djece - ozbiljno iskače iz predstave o muškarstvu. Ne uklapa se u klišee serija i filmova po kojima se treba živjeti. Pa filmovi se snimaju po životima, oni su odraz realnosti - kako se usuđuje?

Na šalteru piše: Prednost imaju majke sa djecom. U redu stoji muškarac sa djetetom. On nema pravo. On je muškarac - zašto da se njemu olakšava, pa on s lakoćom može stojati i držati dijete. Pa sramota je da on ne može. A sramota je i da muškarac drži dijete - pa šta će njemu dijete, do je ženski zadatak. Papučar, pa eto. Ko zna šta mu žena radi, dok on čuva dijete.

Muškarac koji ima problema sa pronalaženjem zaposlenja ne smije pustiti ženu da radi. Pa to je sramota, ljudi moji, muškarac treba da opskrbljuje porodicu - on je sakupljač - žena, ona je odgajač. Ona da radi - šta će joj onda muž, što se udavala? Mogla je raditi prije - sad ne mora, sad će muž - to je njegova uloga.

A kada žena cijepa drva?
Kako nju da nazovemo. Ja nikada nisam čula da se nju ikako zove, nego, kada jednom ona to počne raditi, muškarac se izmiče. Kada vidi šta sve može, pa hajde, pusti je da to radi. Sposobna je, što da ne. On će oprati suđe.




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularno...